HTML

MAGYAR NÉMAFILM

Magyarországon csak 1957-ben jött létre filmarchívum, 56 évvel az első magyar film, A táncz születése után, így több mint fél évszázad magyar filmtermését utólag kellett összegyűjteni. E munka megdöbbentő tapasztalata volt, hogy a filmművészetben néhány évtized alatt bekövetkezett a művek olyan arányú pusztulása, mint az antik irodalomban több ezer év alatt. Az agyagtáblák és papirusztekercsek időt állóbbnak bizonyultak, mint a filmszalag. 1912 és 1930 között mintegy hatszáz magyar néma játékfilm készült. Ezeknek több mint 90 százaléka elveszett. A magyar némafilm korszak rekonstruálása a fennmaradt 51 film és néhány töredék alapján abszurd vállalkozás. A filmtörténész helyzete leginkább egy őslénykutatóéhoz hasonlatos, akinek a csontvázmaradványok alapján kell elképzelni az egykori élő állatot. A helyzet azonban mégsem reménytelen, mert csodával határos módon még ma, majdnem egy évszázad múltán is felbukkannak újabb nyomok: még mostanában is kerülnek elő némafilmet hirdető plakátok, forgatáskor készült stábfotók és werkfotók, sőt még elveszettnek hitt filmek is. A blog célja, hogy hírt adjon ennek az elsüllyedt világnak időnként felbukkanó maradványairól.

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

EGGERTH MÁRTA 100 ÉVES

2012.04.12. 14:55 :: balogh gyongyi

Az operettprimadonna első filmszerepét némafilmben játszotta

csakegykislany2.jpg Eggerth Márta és Jávor Pál a Csak egy kislány… című filmben

Eggerth Márta, az 1930-as évek népszerű operettprimadonnája először a némafilm korszak végén, 1929-ben, Budapesten állt kamera elé. A Csak egy kislány van a világon, amelynek női főszerepét játszotta az utolsó magyar némafilm, s egyben az első hangos film. Némafilmként kezdték forgatni, de utólag zenekísérettel, dalbetétekkel, zörejekkel hangosították. Így az ígéretes tehetségű, 17 éves énekesnő némafilm színésznőként debütált, gyönyörű hangja nem szerepelt a filmben. A történetben a hadifogságból hazatért Bánáth György földbirtokos és Vass Miklós tanító vetélkednek Pálffy tiszteletes szép lányáért, Katinkáért, akit Eggerth Márta alakít. A törékeny fiatal színésznő, aki tökéletesen beszéli a némafilm gesztusnyelvét, a Lillian Gish által megszemélyesített viktoriánus szüzek magyar rokona. Tágra nyílt szemmel, szende várakozással pillog, kedélyhullámzásait egész testével érzékelteti, szökell boldogságában, teste meghajlik a szenvedés és csalódás súlya alatt, szeme, ha felnéz, irgalomért könyörög, agresszivitásra képtelen szelíd szenvedést sugároz.

csakegykislany1.jpg Eggerth Márta és Jávor Pál a Csak egy kislány… című filmben

Eggerth Márta hangja a Teatro Verdi nézőterén

2007-ben a Pordenone-i Némafilm Fesztivál műsorára tűzte a filmet a Magyar Nemzeti Filmarchívum megalakulásának 50. évfordulója alkalmából rendezett program keretében és a vetítésre Eggerth Mártát is meghívták, de az akkor 95 éves, még aktív énekesnőnek éppen koncertje volt New Yorkban, ezért nem tudott részt venni a fesztiválon. De, ha ő maga nem is, a még mindig csilingelő, fiatalos hangja néhány percig jelen volt a Teatro Verdi nézőterén. A vetítés után ugyanis David Robinson, a fesztivál igazgatója felhívta telefonon, s a beszélgetésüket kihangosították. Nem túlzás azt állítani, hogy a 26. Pordenonei Némafilm Fesztivál legbensőségesebb pillanata volt, amikor a vonal másik végén, az óceán túloldaláról megszólalt az idős primadonna. Beszélgetés közben még a Csak egy kislány van a világon című dal néhány sorát is elénekelte telefonon át a több mint hetven éve készült film kései, de annál lelkesebb publikumának, melyet teljesen elbűvölt az énekesnő hihetetlen szellemi frissessége, vidámsága. Melegen és hosszan megtapsolták.

A budapesti csodagyerek nemzetközi karrierje

Mikor Eggerth Márta első filmjét forgatta, a színpadon már veteránnak számított. Tízéves korában a Pesti Vigadóban lépett fel először, még ebben az évben az Operaházban is bemutatkozott. Tizenöt éves volt, amikor a Magyar Színházban Olympia szerepét énekelte Offenbach Hoffman meséiben. Ő játszotta Ábrahám Pál Az utolsó Verebély lány című operettjének főszerepét, melyet a zeneszerző új koloratúrszoprán számokkal egészített ki a kedvéért.

eggerth_1.jpg

A hazai közönség nem sokáig élvezhette tehetségét, 17 éves volt, amikor Kálmán Imre Bécsbe hívta. A montmartre-i ibolya című operett női főszerepét játszotta óriási sikerrel. Ezzel kezdődött nemzetközi karrierje. Mivel nemcsak szépen énekelt, hanem kitűnően táncolt és jól beszélt németül,  felfigyelt rá a berlini UFA filmgyár rendezője, Richard Eichberg, aki 1931-ben, egy év alatt négy film főszerepét bízta rá. Később  olyan híres rendezőkkel dolgozott, mint Bolváry Géza, Willy Forst, Douglas Sirk, Carmine Gallone. 1931 és 1938 között több mint 30 zenés film sztárja volt. 1934-ben a Mein Herz ruft nach dir (A szívem érted dobog) forgatásán ismerkedett meg férjével, az ekkor már világhírű lengyel operaénekessel, Jan Kiepurával.

Eggerth Márta  Jan Kiepura.jpg

A kor egyik leghíresebb szerelmes párja 1936-ban házasodott össze. 1966-ig, Kiepura haláláig boldog házasságban éltek, két fiuk született.

Eggerth_Kiepura.jpgJan Kiepura és Eggerth Márta első közös filmjükben

Mivel mindkettőjük édesanyja zsidó származású volt, 1938-ban a hitleri Németországból az Egyesült Államokba emigráltak. A háború kitörése előtt, 1939 nyarán még egyszer ellátogattak több Európai fővárosba, többek között Budapestre is. Eggerth Márta ekkor járt utoljára Magyarországon.

Majestic.jpgNew Yorkban telepedtek le, ahol a magyar koloratúrszoprán énekesnő és a lengyel tenorista hamarosan meghódította a közönséget. Jan Kiepura 1938. február 10-én debütált a New York-i Metropolitan Opera színpadán, Puccini Bohémélet című operájában Rodolfo szerepét énekelte. Ezt követően a Toscában, a Carmenben és az Aidában kapott vezető szerepeket. Eggerth Márta a Broadway-n aratta sikereit a Schubert Theatre zenés darabjaiban, többek között a Higher and Higher című musicalben. Eközben közös koncerteket is adtak, és a Chicagói operában együtt léptek fel a Bohéméletben. Legsikeresebb közös szereplésük a  Brodway-n a Majestic Theatre színpadán volt, Lehár Ferenc operettjében, a Víg özvegyben, mely több mint 300 előadást ért meg.

Eggerth Márta 1942-ben és 1943-ban Hollywoodba is eljutott,  a Metro Goldwyn Mayer szerződtette, s két filmben szerepelt Judy Garland és Gene Kelly társaságában. (For Me and My Gal, .Presenting Lily Mars)

for-me-and-my-gal-judy-garland.jpg

A háború után a házaspár többször is visszalátogatott Európába, ahol koncerteket adtak és néhány közös filmet is forgattak. Kiepura halála után Eggerth Márta egy ideig visszavonultan élt. Néhány év múlva azonban ismét dolgozni kezdett, fellépett TV sorozatokban, színházi előadásokon és azóta is rendszeresen koncertezik és tanít.

Magyar gyökerek

Eggerth Márta nem felejtette szülőföldjét. Több vele készült interjúban olvasható, hogy a filmgyárakkal kötött szerződéseiben ragaszkodott ahhoz, hogy minden filmjében legyen egy magyar dal. Még ma is hibátlanul beszéli anyanyelvét, majdnem minden koncertjén énekel magyarul is. Magyarországra azonban 1939 óta nem tért vissza. Talán azért, mert soha nem hívták. Amerikában és Európában egyaránt kitüntetésekkel halmozták el, de amennyire népszerű volt külföldön, itthon olyan kevéssé ismerték nevét és pályáját.

Közelgő születésnap

Kilencvenedik születésnapját Bécsben nagy sikerű koncerttel ünnepelték meg. Itt készült Kerényi László a Csak egy kislány... Találkozás Eggerth Mártával című filmje, amelyet szintén bemutattak a Pordenonei Némafilm Fesztiválon.

Ekkoriban mondta egy interjúban: „Én mindig arra törekedtem, hogy egyre tökéletesebb legyek, ezért vagyok még mindig itt... Ha az összes tervemet meg akarom valósítani, 300 éves koromig kell élnem” Egyharmada ennek az időnek hamarosan letelik, Eggerth Márta április 17-én lesz 100 éves, és még mindig aktív, új koncertprogramjának kialakításán dolgozik.

Boldog születésnapot!

öreg.jpeg


Szólj hozzá!

Címkék: operett Csak egy kislány van a világon Eggerth Márta Jávor Pál Jan Kiepura Pordenone filmoperett Mein Herz ruft nach Dir Találkozás Eggerth Mártáva Kerényi László

A bejegyzés trackback címe:

https://nemafilm.blog.hu/api/trackback/id/tr74374935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása